Ergenlik, 10 ila 19 yaşları arasındaki çocukluk ve yetişkinlik arasındaki yaşam aşamasıdır. İnsan gelişiminin önemli bir aşaması ve sağlığın temellerinin atılması için önemli bir zamandır. Ergenler hızlı fiziksel, bilişsel ve psikososyal büyüme yaşarlar. Bu onların nasıl hissettiklerini, düşündüklerini, karar verdiklerini ve etraflarındaki dünyayla etkileşimlerini etkiler.
Hayatın sağlıklı bir aşaması olarak düşünülmesine rağmen, ergenlik yıllarında önemli ölüm, hastalık ve yaralanmalar vardır. Bunun çoğu önlenebilir veya tedavi edilebilir noktada yer alır. Bu aşamada ergenler, örneğin diyet, fiziksel aktivite, madde kullanımı ve cinsel aktivite ile ilgili olarak kendi sağlıklarını ve çevrelerindeki diğer kişilerin sağlığını koruyabilecek veya riske atabilecek davranış kalıpları içinde yer alabilirler.
Sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için ergenlerin yaşa uygun kapsamlı cinsellik eğitimi; yaşam becerileri geliştirme fırsatları; kabul edilebilir, uygun ve etkili sağlık hizmetleri; ve güvenli ve destekleyici ortamlar ergenlerin süreçlerini sağlıklı yürütmelerinin önemli bir parçasını oluşturur. Ayrıca, sağlıklarını iyileştirmek ve sürdürmek için müdahalelerin tasarımına ve sunumuna anlamlı bir şekilde katılma fırsatlarına ihtiyaçları vardır. Bu tür fırsatları genişletmek, ergenlerin özel ihtiyaçlarına ve haklarına yanıt vermenin anahtarıdır.
Biyolojik olarak ergenlik, ergenliğin başlangıcı ve boy, kilo ve kas kütlesi gibi cinsiyet organları ve özelliklerindeki değişikliklerle birlikte fiziksel büyümenin sona ermesi ve ayrıca beyin büyümesi ve olgunlaşmasında büyük değişikliklerin olduğu bir zaman ile işaretlenir. Bilişsel olarak ergenlik, soyut düşünme, bilgi ve mantıksal akıl yürütmede gelişme ile karakterize edilir. Sosyal olarak ergenlik, mesleki bir rol ya da romantik bir partner gibi kültürel olarak yeterli sosyal yetişkin rolleri için bir hazırlık dönemidir.
Ergenler duyguları yetişkinlerden daha yoğun yaşarlar. Bu, duruma bağlı olarak aşırı coşku, öfke veya üzüntü duygularına yol açabilir. Gençler anksiyete ve depresyon riski altındadır. Aslında depresyon, gençlerin karşılaştığı en yaygın duygusal sağlık sorunudur. 12 ila 17 yaşları arasındaki üç milyondan fazla gencin en az bir majör depresif dönemi vardır.
Ergenlerin terapiye gelme nedenleri şu şekilde ifade edilir:
- Endişe
- cinsellik
- Depresyon
- Akran baskısı
- Sosyal anksiyete
- Cinsiyet kimliği
- Akademik kaygı
- Ev hayatı mücadeleleri
- İletişim yetenekleri
- Sosyal medya stresi
- Zorbalık (okulda veya sosyal medyada)
- Canlı değişiklikler (boşanma, yeni bir okula gitmek veya yeni bir eyalete taşınmak)
Terapi, gençlerin duygularının, düşüncelerinin ve davranışlarının temel nedenini anlamalarına yardımcı olur ve ergenlere kendilerini daha iyi hissetmelerine ve daha iyi işlev görmelerine yardımcı olacak yararlı değişiklikler yapma araçları verir. Terapi ile beraber gençlerin sorunları çözmelerine yardımcı olunur ve öğrendiklerini karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak için kullanmalarını sağlanır.