Oyun Terapisi Derneği (APT), oyun terapisini “eğitimli oyun terapistlerinin, danışanların psikososyal zorlukları önlemesine veya çözmesine ve optimal büyüme ve gelişmeye ulaşmasına yardımcı olmak için oyunun terapötik güçlerini kullandığı kişilerarası bir süreç oluşturmak için teorik bir modelin sistematik kullanımı” olarak tanımlar.
Oyun terapisinde uzmanlık kazanmış olan terapist, terapiye gelmiş olan çocuğun problemlerini gözlemlemek ve iç görü kazanmalarını sağlamak amacıyla oyun alanını kullanabilir. Bu sayede çocuğun duygularını keşfetmesi ve var olan problemin tespiti-çözümü için oyun profesyonel bir alana dönüşür.
Oyun terapisinin sağlamış olduğu faydalar şu şekilde ifade edilir:
- Duyguların ve davranışlarına yönelik iç görü kazanmak ve sorumluluk almak,
- Başa çıkma stratejileri ve uygun problem çözme becerileri geliştirmek,
- Öz saygı kazanmak,
- Empati yapmayı ve saygı duymayı öğrenmek,
- Duygularını deneyimleme ve ifade etmeyi öğrenmek,
- Sosyal becerileri kazanmak ve geliştirmek
Oyun terapisi sırasında birçok farklı teknik uygulanabilir. Bir terapi seansı sırasında kullanılan teknik, büyük ölçüde çocuğunuzun ihtiyaçlarına ve hangi oyun ortamlarını kullanırken kendilerini en rahat hissettiklerine bağlıdır.
Ayyash-Abo, H. (2001). Childhood bereavement: What school psychologists need to know. School Psychology International, 22(4), 417-433.
Baggerly, J. (2004). The effects of child-centered group play therapy on self-concept, depression, and anxiety of children who are homeless. International Journal of Play Therapy, 13(2), 31-51.
Baggerly, J., & Jenkins, W. W. (2009). The effectiveness of child-centered play therapy on developmental and diagnostic factors in children who are homeless. International Journal of Play Therapy, 18(1), 45-55.
Balch, J. W., & Ray, D. C. (2015). Emotional assets of children with autism spectrum disorder: A single case therapeutic outcome experiment. Journal of Counseling and Development, 93, 429-439.
Blanco, P. J., Muro, J. H., Holliman, R., Stickley, V. K., & Carter, K. (2015). Effect of child-centered play therapy on performance anxiety and academic achievement. Journal of Child and Adolescent Counseling, 1(2), 66-80.
Blanco, P. J., & Ray, D. C. (2011). Play therapy in elementary schools: A best practice for improving academic achievement. Journal of Counseling and Development, 89(2), 235-243.
Blanco, P. J., Ray, D. C., & Holliman, R. (2012). Long-term child centered play therapy and academic achievement of children: A follow-up study. International Journal of Play Therapy, 21(1), 1-13.