Kişilik bozukluğu, genellikle ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde gelişen, uzun süredir devam eden uyumsuz düşünce ve davranışlar örüntüsüdür. Genellikle katı, yaygın ve üzücü olarak deneyimleyen kişiler tarafından tanımlanan bu tür duygusal rahatsızlıklar, tedavi edilmediğinde kişinin hayatında önemli bozulmalara neden olabilir.
Bir kişilik bozukluğu teşhisi konulabilmesi için, yardım arayan bir kişinin , birden çok bağlamda ve belirli bir süre boyunca, bu duruma özgü düşünce ve davranış modelini sergilemesi gerekir . Kişilik bozukluğu tanısını anksiyete veya depresyon gibi tanılardan ayıran bu model genellikle yaşam boyunca tutarlıdır. Duygusal bir endişenin veya rahatsızlığın varlığını gösteren özellikler, belirli durumsal stres faktörlerinden veya diğer zihinsel sağlık sorunlarından farklı olmalıdır, ancak çoğu zaman koşullar birlikte ortaya çıkar.
DSM, kişilik bozukluklarını ayrı bir kategoride gruplandırır ve bunları ortak özelliklere dayalı olarak üç kümeye ayırır. Kümeler farklı olsa da,bir bireyin ayrı kümelerde birlikte ortaya çıkan kişilik bozukluklarına sahip olması alışılmadık bir durum değildir.
Tuhaf veya eksantrik özellikler içeren A Kümesi kişilik bozuklukları şunları içerir:
- Paranoid kişilik: paranoid kişiliğe sahip bir birey, diğer insanlara karşı önemli bir güvensizlik gösterebilir. Genellikle başkalarını düşman olarak algılarlar ve şüpheleriyle kendilerini meşgul edebilirler.
- Şizoid kişilik: Şizoid kişiliğe sahip bir birey, genellikle ilişkilerden kopuktur ve sosyal bağlardan hoşlanmayabilir. Bu kişiler soğuk veya mesafeli görünebilirler.
- Şizotipal kişilik : Bu tanı “büyülü düşünme” ve eksantrik davranışların varlığı ile karakterize edilir . İnsanlar tipik olarak tuhaf konuşma kalıpları sergilerler ve yakın ilişkilerde rahatsızlık yaşayabilirler ve/veya paranoyak tavırları olabilir.
Küme B kişilik bozuklukları, genellikle dramatik, aşırı duygusal ve düzensiz olarak algılanan davranışlarla karakterize edilenlerdir. Küme B şunlardan oluşur:
- Antisosyal kişilik: Antisosyal kişiliğe bir kişi, diğer insanların haklarını ve duygularını hiçe sayıyor gibi görünebilir ve genellikle empatiden yoksundur. Sosyal normlara veya yasalara uymayabilirler ve aldatıcı veya sorumsuz olabilirler. Antisosyal kişilik ayrıca sosyopati veya psikopati olarak da adlandırılır, ancak bunların hiçbiri DSM -5’te teşhis edilebilir durumlar olarak görünmez . Filmlerde, kitaplarda ve televizyon programlarında “psikopat” veya “sosyopat” olarak adlandırılan kişiler tipik olarak antisosyal kişilik özellikleri sergilerler, ancak antisosyal kişilik teşhisine sahip olmanın bir kişinin başkalarına karşı şiddet veya şiddet içeren davranışlarda bulunacağı anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. zararlı yollar
- Sınırda kişilik: Sınırda kişilik, dengesiz kişilerarası ilişkiler ve duygular modelini içerir. Bireyler genellikle gerçek veya hayali bir terk edilmeyle meşguldürler , dürtüsel ve tepkisel olabilirler ve riskli ve/veya kendilerine zarar veren davranışlarda bulunabilirler.
- Histrionik kişilik: Histrionik kişiliğe sahip olanlar dikkat çekmeye eğilimlidirler ve aşırı duygusal olarak tanımlanabilirler. Başkaları tarafından sığ olarak nitelendirilebilecek duyguları hızla değişme eğilimindedir. Dikkatleri üzerlerine çekmek için uygunsuz cinsel davranışlar sergileyebilirler .
- Narsisistik Kişilik: Narsisistik kişiliğe sahip bir bireyin beğenilmeye büyük ihtiyacı vardır. Tipik olarak özel olduklarına ve dolayısıyla diğerlerinden daha iyi olduklarına inanarak, başarı ve güçlerine dair fantezilerle meşgul olabilirler. Genellikle empatiden yoksundurlar .
Küme C, endişeli veya korkulu nitelikleri içeren kişilik bozukluklarını içerir.
- Kaçınan kişilik: Kaçınan kişiliğe sahip bir birey tipik olarak kendini yetersiz hisseder ve başkaları tarafından olumsuz olarak yargılanmaktan korkabilir. Sonuç olarak, sosyal etkileşimlerden kaçınabilir veya onlar hakkında aşırı endişeli olabilirler .
- Bağımlı kişilik: Bağımlı kişilik, diğer insanlar tarafından bakılmaya yönelik aşırı bir ihtiyaç içerir. Bir kişi, başkalarının rehberliği olmadan herhangi bir karar vermekte zorlanabilir ve muhtemelen yalnız kalmaktan rahatsız olacaktır.
- Obsesif-kompulsif kişilik: Bu tanıya sahip bir birey, düzen ve mükemmellik ile meşgul olabilir . Esnek olmakta güçlük çekebilirler ve başkalarına aşırı vicdanlı, katı ve inatçı görünebilirler. Obsesif-kompulsif kişilik , obsesyon ve kompulsiyonlarla karıştırılmamalıdır .